Så gick Albin från Storesupportare till Färskvaruchef – på mindre än fem år

För några år sedan famlade Albin Forssell i karriärsmörkret, osäker på vad han ville bli. Nu är han fast besluten – om att bli Ica-handlare

– Jag hoppas att jag har min egen butik innan jag fyller 30, säger han.

På vardagsrumsbordet i den 68 kvadratmeter stora tvårummaren i Kungälv ligger en stor mängd studiematerial. Albin Forssell slukar det med stor aptit. Målet är utstakat – han ska bli Ica-handlare. Men läshuvudet, eller studieambitionerna, har inte alltid funnits där. Under gymnasietiden hängde Albin hellre med kompisar än plöjde läromedel.

– Jag hade lätt för skolan men tyckte att det var tråkigt. Skolan var inget som tilltalade mig, säger 27-åringen.

Efter studenten och några ströjobb skickade han in en ansökan till Storesupport. Något behövde han ju göra. Men anställningen blev längre, och långt mer inspirerande, än vad den 27-åriga bohuslänningen kunnat ana. I butikerna fann han en glöd för dagligvaruhandeln.

– Det var en speciell känsla i butik. Jag insåg också hur roligt jag tyckte att det var med tempot och drivet som jag upplevde då.

“Det var första gången jag brydde mig
och tog ett jobb på riktigt allvar.”

Under året på Storesupport hann Albin Forssell se många olika butiksgolv. Till största delen handlade det om Ica-, Coop- och Willysbutiker, men det blev också en och annan sällanköpsbutik som behövde hans tjänster. Såhär i backspegeln uppskattar han att han var på närmare 125 butiker runtom i Bohuslän och Göteborg.

– Det var väldigt lärorikt att testa många olika butiker. Det gav kanske inte så djup, men väldigt bred, kunskap som jag haft stor nytta av senare i arbetslivet. Jag har fått möjlighet att snappa upp och plocka med det bästa från de olika ställena.

Under Storesupport-tiden var Albin också tydlig mot sina uppdragsgivare, han ville ha ansvar och växte med det. En egenskap som uppdragsgivarna märkte med tiden. Jobbet på Storesupport blev en språngbräda och ganska snart hade han tre fasta jobberbjudanden på bordet. Valet föll på Ica Kvantum i Stenungsund.

– Jag hade varit i butiken en del via Storesupport och var lite inkörd i hur de jobbade samtidigt som jag trivdes med medarbetarna, det var ett gött gäng.

Året på Storesupport väckte Albin Forssells låga. Nu var han inne på butiksgolvet, men ambitionen att driva eget fanns i princip från start.

– Jag kände direkt att jag ville bli handlare. Inte nödvändigtvis på den största Maxi-enheten, men jag vill driva min egen butik.

Fostrad i en idrottsfamilj, med handbollen ständigt klistrad i handflatan fram till han var 17 år, har Albin Forssell lärt sig massor om kroppen och om livet. Om teamkänsla och om kraven på sin egen prestation.

– Som ung var jag väldigt tuff mot mig själv, satte otroligt höga krav på min egen insats. Och nådde jag inte upp till kraven så bröt jag ihop. Det var en nyttig tid där jag fick lära mig att hantera motgångar.

Erfarenheter som han har nytta av nu när karriärmålet är utstakat.

– Jag sätter fortfarande höga krav men har en sundare inställning till dem nu och inser att jag kan lära mig mycket på vägen.

I träningen hittar 27-åringen energi för att orka med det tuffa arbete som krävs för att bli handlare.

– Det blir några mils löpning i veckan, lite padel och något gympass. För mig passar det perfekt efter en tolv timmars arbetsdag. Då måste jag ta mig ut och röra på mig. Det gör att jag orkar.

För det är, som man brukar säga, mycket nu. Albin Forssell tog snabbt kliv i butiken. Efter ett år fick han rollen som säljledare och efter ytterligare två år avancerade han till färskvaruchef. En uppgift som kräver en hel del.

– Vi har inga butikschefer utan är tre personer som delar på ansvaret. Förutom ledningsgruppsarbete och personalansvar jobbar jag bland annat med budget och schemaläggning.

I den sistnämnda sysslan har han stor nytta av sin tidigare arbetsgivare.

– Vi vill förstås ge så många timmar som möjligt till vår ordinarie personal, men när frånvaro slår hårt mot oss kan vi inte stänga butiken eller slarva med driften.

“Då är det perfekt att kunna ringa in
förstärkning från Storesupport.”

Han sticker inte under stol med att han tagit stora, snabba, kliv på karriärstegen. Men det är så han vill ha det.

– Jag har alltid varit ganska otålig och velat att det ska gå undan. Visst har det varit bra tajming med möjligheter i organisationen, men jag har alltid varit redo när chansen dykt upp.

Och vid sidan av det ordinarie arbetet utbildar sig Albin Forssell alltså för att en dag kunna driva en egen butik. Icas butiksledarutbildning (BLU) är avklarad och just nu är det företagsledarutbildningen (FLU) som upptar det mesta av fritiden.

– När det är som intensivast ägnar jag några timmar om dagen åt FLU. Men jag gillar det och är beredd att jobba hårt för att nå mitt arbetsmässiga mål.

Det är att driva en egen butik innan han fyllt 30.

– Blir det så är jag väldigt nöjd. Men det är tuff konkurrens där många unga duktiga entreprenörer slåss om butikerna.

Du har gjort en spännande resa från konsult på bemanningsföretag till färskvaruchef på en stor Kvantum-butik på bara några år. Vad är ditt tips till sådana som i dag jobbar på Storesupport och har stora butiksambitioner?
– Att ta alla möjligheter du kan få och visa upp sig från sin bästa sida varje dag. Lägg alltid manken till, det leder alltid till något, säger Albin Forssell.

___

Fakta Albin Forssell
Ålder: 27 år
Bor: Lägenhet i Kungälv
Familj: Mamma, pappa och syster.
Karriär i korthet: Anläggningsarbetare, telefonförsäljare, Butiksmedarbetare Storesupport, delimedarbetare, säljledare och färskvaruchef på Ica Kvantum Stenungsund.
Aktuell: Tidigare Storesupportarbetare som just nu läser Icas Företagsledarutbildning med ambition att inom tre år driva sin egen butik.
Fritid: Uppskattar träning i flera former. Löper mycket, spelar padel och golf. Ser mycket fotboll på tv, gärna favoritlaget Chelsea.
Oväntad talang: Är händig och totalrenoverar just nu sin andra lägenhet.
Motto: Lös det bara!

___

→ Läs vidare Storesupportkonsult som stannat kvar i 20 år
Så löste Ica Supermarket Eneby sitt akuta personalbehov med hjälp av Storesupport